De overtuigende website

Zes regels gebaseerd op onderzoeken van psycholoog Robert Cialdini, naar 'overtuigen'. Vertaald naar regels waaraan websites moeten voldoen.

Haarlemmertrekvaart

Op een gure novemberochtend, maandagochtend vroeg, ben ik in het centrum van Leiden voor een fotosessie. Met digitale camera’s natuurlijk. Vervolgens naar de rand de stad waar ik iets moet ophalen uit een archief. Iets digitaals natuurlijk. Mijn vervoermiddel is ook al niet meer helemaal analoog: een VanMoof e-bike die in verbinding staat met internet. De kortste route is langs de Haarlemmertrekvaart. De lucht wordt steeds grijzer en dreigender. De wind trekt aan. Golfjes op het water.

Jazz Congress 2020: New York 14 January ‘Meet the Pros’

In het gebouw van Jazz at Lincoln Center, aan het plein met de naam ‘Columbus Circle’ op het zuidoost puntje van het ‘Central Park’ in New York vindt in januari 2020 voor de vierde keer het ‘Jazz Congress’ plaats. Een op de USA gerichte tweedaagse ontmoetingsbijeenkomst van jazzmusici, jazzmedia, jazzfestivals en promotors.

2004 HKU

De heer Joska Spruyt nodigt mij uit om in januari 2004 een aantal gastlessen over jazz te geven aan studenten van de HKU, de Hogeschool der Kunsten Utrecht. De studenten komen van verschillende nieuwe studierichtingen waarvan mij studie-inhoud en studie-doel onbegrijpelijk voorkomen. Joska Spruyt zelf is ‘chaos manager’. Jazz is gecontroleerde chaos moet hij terecht hebben gedacht.

De studenten regelen alles zelf: de inschrijvingen voor mijn lessen, mijn ontvangst en begeleiding naar het lokaal, de apparatuur neerzeten, aan de praat zien te krijgen en weer opruimen, de cadeaubonnen en het flesje wijn. Ze doen dat, jong als ze zijn, uitstekend! De samenwerking is geolied. Een probleem is een uitdaging die om een oplossing vraagt; een leermoment. Heel modern allemaal.

Als altijd bereid ik me goed voor, zorg dat er veel interactie is. Ik laat studenten met hun vingers knippen, met hun voeten de maat op de grond tikken, en krijg ze zelfs aan het zingen. Dat hebben deze ‘creatieven’ sinds de kleuterschool niet meer gedaan. Als altijd haken er een paar af en weer anderen zijn dolenthousiast.

Meer dan 15 jaar later ruim ik een kastje op. De laden puilen uit. Onder op een stapeltje papieren ligt het bedankbriefje van Joska Spruyt. Weg ermee, is mijn eerste gedachte. Toch maar eerste even een pdf van gemaakt.


 

Lees mijn blogs