alles over alle jazz

alles over alle jazz

geschiedenis, ontwikkeling, toekomst

Jazz: improvisatie en swing

Muzikale interactie, sociale interactie, culturele interactie

De geschiedenis van de jazz

De historische, institutionele, digitale periode. Ik geef je uitleg op deze website, in een persoonlijke sessie, in een presentatie. Neem contact op.

Meer weten over jazz?

Jazz is moeilijk? Welnee! Ik geef uitleg over blogs, boek- en plaatrecensies, essays, cursussen. Wat is geschikt voor jou? Neem contact op voor een persoonlijke sessie.

Hoe moet je naar jazz luisteren?

Iedereen houdt van jazz als je weet hoe te luisteren. Ik help je bij het juiste luisteren. Neem contact op voor een persoonlijke sessie.

Een jazzverzameling

Een persoonlijke evenwichtige collectie? Of een publieke jazzbibliotheek of discotheek? Ik help je bij het opbouwen. Neem contact op voor advies.

Songs

Songs lijken soms eenvoudig van structuur en tekst

Rags

Klinken grappig maar razend moeilijk om te spelen.

Blues

De Afrikaanse 'roots' van de jazz.

 


Ik hou niet van jazz

Ik hield ook niet van jazz, dacht ik. Totdat ik een uur lang op 2 meter afstand van Herbie Hancock, piano, Ron Carter, bas, Tony Williams, drums zat. O ja, en nog twee jonge blagen erbij. Wynton Marsalis, trompet en broer op sax. Dagen lang was ik onder de indruk van dat concert tijdens het North Sea Jazz Festival in 1982. Toen gingen de sluizen bij mij open. Boeken, platen, concerten, zelf spelen, bandje oprichten waarbij Candy Dulfer op de deur klopte of ze mee mocht doen. Nou, vooruit dan...

Onvrede met jazz is altijd gestoeld op onkunde over jazz. Ook onvrede of afkeur van andere stijlen is gebaseerd of niet goed kennis hebben genomen van de drie niveaus, de drie lagen die daar van belang zijn.

Welke eerste stappen moet je nemen om van een mogelijke afkeer van jazz af te komen? Hoe overtuig je iemand anders van het leuke, aangename, interessante, mooie in jazz? Neem contact met me op en we bedenken een werkende strategie.


 

 

Over mij

Klassiek gitaar, jazzgitaar, big band leider, docent en adjunctdirecteur Muzieklyceum Amsterdam, hoofd jazz Koninklijk Conservatorium 1985-2019, adviseur North Sea Jazz Festival.