De drie lagen

Om een beetje goede kijk op de zaken te houden, om niet helemaal het zich op de bomen in het 'jazz-bos' te verliezen, is het goed om te kijken naar waar we het eigenlijk over hebben.

Het eerste niveau, de eerste laag, is te kijken naar wat er eigenlijk op het podium gebeurd. Wat spelen de musici, hoe gaan ze met elkaar om, wat hebben ze elkaar te vertellen.

Het tweede niveau is hoe verhoudende musici zich met het publiek. Zit het stil te luisteren of dansen ze? Eten ze erbij of alleen maar een (duur) drankje op de tafeltjes. Staan ze in een grote hal, op een groot veld of bevinden ze zich op een zolderetage?

Het derde niveau heeft te maken met de culturele waarde die aan jazz wordt gegeven. Deel van een groot gesponsord festival of een goed gesubsidieerd cultureel podium? Een kleine, intieme jazzclub voor kenners of een galaconcert ter ere van een vedette?

De drie lagen grijpen in elkaar, gaan in elkaar over, draaien om elkaar heen. Mij heeft het erg veel geholpen om deze indeling te maken. Meer eens of oneens, eens praten over verdere uitleg? Neem contact met me op.